Fiolspel och käkledsproblem

käkledsproblem

Fiolspelande kan ge störningar i käkleden. Det kunde man läsa om i Tandläkartidningen i somras.

Att det finns ett samband mellan käkledsproblem och fiolspelande kom åtminstone ett antal forskare fram till när de gick i genom den vetenskapliga litteraturen på området.

Det sjukdomstillstånd man speciellt noterade heter på tandläkarspråk temporomandibulär dysfunktion, TMD eller TMD-S temporomandibulär dysfunktion med smärta.

Tillståndet är inte ovanligt. Symtomen är smärta, rörelsebegränsningar och låsningar. Vanliga behandlingsmetoder utöver rekonstruering av ojämna bett är bettskenor, sjukgymnastik, egenvård, läkemedel och kognitiv beteendeterapi.

Forskarna gick igenom ett antal studier och fann ett misstänkt samband med TDM och fiolspel. De påpekar dock att studierna är av låg kvalitet och för få för att dra några säkra slutsatser.

Att fela är mänskligt, att förlåta gudomligt, heter det. Men har man ont i mun eller käkarna är det oförlåtligt att inte söka hjälp.

Välkommen att kontakta mig om du har problem.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Källa: Is there an association between temporomandibular disorders and playing a musical instrument? Attallah MM, Visscher CM, van Selms MKA, Lobbezoo F. J Oral Rehab. 2014

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *