Att bita chokladen från nöten på bästa sätt

bita choklad av en nöt är svårt
Foto:Mike Coombes/freeimages.com

Att skilja den omgivande chokladen från nöten i stället för att bita igenom både chokladen och nöten i en chokladdoppad nötpralin kräver en sofistikerad reglering av bitkraften.

Det har tandläkare Anders Johansson, doktorand vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi i Umeå visat i doktorsavhandlingen Context dependent adaptation of biting behavior in human.  Att man lyckas skilja chokladen från nöten är möjligt tack var en avancerad samordning av muskelaktivering och bromsreflexer i olika delar av käkmuskulaturen, visar Anders Johansson.

Risker med att bita

Käkmuskulaturen kan generera stora krafter vid avbitning av föda. Om dessa krafter inte snabbt reduceras när födan spricker skulle tänderna kollidera och riskera att skadas.  Avhandlingen ger en ökad förståelse kring den sofistikerade bitkraftsregleringen som krävs när vi exempelvis vill bita loss chokladen i en nötpralin.

Kontakta mig när du bitit av en tand, tappat en plomb eller när andra bettproblem uppstår.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *