Lena Kopp: Osynliga tandskenor rättade upp mina snedställda tänder

hagman-bloggbild

Sedan barndomen har Lena Kopp haft trångställda tänder.

– Mina fronttänder har legat om lott, både i över- och underkäke. När jag var ung ansåg man att ”det där är ett skönhetsfel som du får leva med”. Men vid 55 års ålder tröttnade jag på problemet. Nu har jag fått det ur världen och även åtgärdat missfärgningen av mina tänder.

Osynliga skenor

Behandlingen började i mars 2013 och avslutades i november 2014. Korrigeringen av de trångställda tänderna har skett med hjälp av Invisalign, en metod som består ett antal osynliga tandställningsskenor. Varje skena skiljer sig lite i formen från föregående. På så sätt rättar de upp tänderna, skena för skena, till sin rätta position.

Skenorna, som är gjutna för att passa individuellt, ska sitta i munnen dygnet runt, utom under måltider.

– När tänderna i höstas kommit i sina rätta positioner avslutades behandlingen med att en tråd lades in på insidan av tandraden. Tråden garanterar att behandlingsresultatet blir bestående. Tråden besvärar mig inte det minsta, men om den till äventyrs skulle brista har Calle försett mig med en reservskena till dess en ny tråd kan läggas in.

– Tandblekningen sker med en annan typ av skena i vilken man applicerar det medel som gör tänderna ljusare.

Egenvård

Under de första månaderna bytte vi skenor var 14:e dag på Calle Hagmans mottagning. Undan för undan glesades besöken hos Calle ut. Så småningom fick jag först tre, sedan fyra skenor med mig hem för att själv byta enligt instruktion.

– En fördel med denna typ av odramatisk förbättring av tändernas utseende är att omgivningen inte reagerar. Det är inte så att man plötsligen kommer hem en dag med ett kakelvitt dollargrin; med Invisalign sker förändringen långsamt och diskret. Inte ens min mamma märkte att jag fick behandling.

Nöjd

Behandlingen har funkat jättebra, berättar Lena Kopp.

– Jag är mycket nöjd. Egentligen är jag inte så förtjust i tandvårdsbehandlingar, men Calle kan sin sak och är yrkesmässigt lätt på handen. Bemötandet har varit toppen, avslutar hon.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *