Titanskruvens fader avliden – Implantaten har gett många ett värdigare liv

Brånemark

En pionjär på tandvårdsområdet, Per-Ingvar Brånemark, läkare, professor i anatomi vid Göteborgs universitet från 1963, har gått ur tiden 85 år gammal.Brånemark revolutionerade tandvården genom att utveckla ett koncept för att permanent förankra implantat i käkarna. Han var också den som upptäckte att metallen titan är kroppsvänlig.

Min lärare

Per-Ingvar Brånemark var min lärare i två omgångar. Vi träffades först när jag studerade till tandläkare. Då undervisade Brånemark i anatomi 1968. Femton år senare deltog jag i en av de första 5-poängsutbildningarna för allmäntandläkare för behörighet att bedriva implantatverksamhet. Då föreläste Brånemark. Fram till dess hade den verksamheten varit förbehållen specialister.

Upptäckten

Brånemark

Vid djurexperimentella undersökningar fann Brånemark i början av 1950-talet att observationsinstrument av titan som hade opererats in i benvävnad kom att bli fast förankrade. Denna förmåga hos benvävnad att fästa direkt vid ytor av titan kom att benämnas osseointegrering. Brånemark insåg att processen kunde utnyttjas för implantat inom sjukvård och tandvård. Den mest omfattande användningen gäller tandproteser som fästs i käkbensförankrade titanskruvar. Ett första sådant ingrepp utfördes 1965. Brånemark-metoden har sedan fått mycket stor användning i svensk och internationell tandvård. Ytterligare utveckling har medfört att osseointegrering utnyttjas vid förankring av vissa hörapparater, av proteser för öron, näsa och ansiktsrekonstruktioner, av ledproteser i händer och av extremitetsproteser.

Källa: Nationalencyklopedin

Berömmelse

Ingen svensk har betytt så mycket för dagens tandvård som Per-Ingvar Brånemark. Titanimplantat är idag en rutinbehandling världen över, inklusive Åsa i Halland. Titanskruvens fader har skördat en rad internationella utmärkelser och hedersdoktorat. År 2011 belönades Brånemark med ”European Inventor Award” i klassen Lifetime achivement, vilket är det mest prestigefyllda uppfinnarpriset i Europa.Dock fick han inte det Nobelpris han så väl förtjänat. Ibland är det en nackdel att vara svensk.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Fotolicens: Creative Commons CC BY-SA 3.0

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *