Apropå Vasaloppet – Dra aldrig i fält utan tandborste!

tandborste

På söndag kör årets Vasalopp, till minne av Gustav Eriksson flykt mot Norge undan danske kungens knektar, sedan han misslyckats få med dalkarlarna i kampen för ett fritt Sverige.

Dalkarlarna kom dock på bättre tankar, skickade iväg två raska masar på skidor som hann upp Gustav i Sälen, övertalade honom att återvända för att leda frihetskampen. Den var framgångsrik. Den 6 juni – då han valdes till kung 1523 – är Sveriges nationaldag.

Byggde Sverige

Gamle Kung Gösta var en kraftkarl. Han slängde ut dansken från Stockholm, tandborsteutropade sig till kung och grundade nationalstaten Sverige. Över en natt gjorde han svenskarna, som varit katoliker i 500 år, till lutheraner. Men sin svärmor rådde han inte på. Hon bar livet ut sitt katolska nunnedok, till kungens förtret. Gustav Vasa förde krig på många fronter. Dalkarlar och smålänningar gjorde uppror mot hans hårda styre. Sönerna uppförde sig inte som de skulle. Och dansken hade ingalunda gett upp hoppet om att åter kontrollera Sverige.

Gustav Vasa – ”värksam” kung

Kung Gösta gick segrande ur de flesta av sina bataljer, utom en: Den mot tandvärken. Hans förtjusning i sötsaker plus frånvaron av munhygien gjorde att kungens tänder förföll. Han led svårt av tandvärk och hans hetsiga humör blev inte mildare av det ständiga molandet. Vid gravöppningen 400 år efter Gustav Vasas död, konstaterades att överkäken, liksom vänster underkäke, nästan helt saknade tänder. Käkbenet visade tecken på upprepade inflammationer. Med en mun i djupt förfall måste Gustavs andedräkt ha varit vedervärdig för de närstående. Hur nära inpå kunde de stå en kung som stank motbjudande ?

Gör inte om Gustavs misstag:

  • Försvara först och främst hemmafronten.
  • Dra aldrig i fält utan tandborste, fluortandkräm och tandpetare/tandtråd.
  • Misstro ordet ”sötsaker”. De gör munnen sur och frätande på tänderna.
  • Valla med regelbundna tandläkarbesök – den biter bäst i det långa loppet!

Bästa hälsningar

Calle Hagman och medarbetare

FOTON: Vasaloppet/Nisse Schmidt

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *