Tandimplantat – innovationen som tog skruv

Brånemark uppfann tandimplantat

Per-Ingvar Brånemarks metod används nu över hela världen. Historien om den revolutionerande svenska metoden att få skruvar av titan att växa samman med den mänskliga benvävnaden står att läsa i Läkartidningen nr 20-21 i år. På den benförankrade skruven kan man sedan bygga upp tänder med tandimplantat och överföra tekniken på andra kroppsdelar.

tandimplantatMen fram till dagens globala framgång gick färden inte spikrakt. Intolerans och misstag, maktspel och prestige tillhör nytänkande och innovationer. Endast ett fåtal innovatörer är starka nog att navigera sina projekt genom alla hinder. Per-Ingvar Brånemark (1929-2014) hade den kapaciteten. Inte bara miljontals tandvårdspatienter världen över har fått ett nytt liv tack vare Per-Ingvar Brånemarks titanskruv. Metoden används också på följande områden:

  • Fästelement i silikonproteser som rekonstruerar olika delar av ansikte och huvud; proteser av olika slag som öron och näsor.
  • Benförankrade proteser, t.ex. tumme.
  • Benförankrade hörselhjälpmedel, som hörapparater.
  •  Förankring i benet av ersättningsproteser för leder i t.ex. knogar, knän och höfter.

Epokgörande, livsförbättrande

tandimplantat

Men det dominerande användningsområdet är naturligtvis tänder. Låt oss kasta en hastig blick tillbaka och konstatera att så sent som på 1960-talet var en fjärdedel av den vuxna svenska befolkningen tandlös. Artikelförfattaren Per Frankelius docent vid Linköpings universitet påminner om vad tandförlust betyder:

”Exempel på psykisk effekt är att en person som saknar tänder kan ha svårare att såväl skaffa sig vänner, som att få gehör och respekt i studie- och arbetslivet.”

Som estetisk tandläkare med mångårig erfarenhet kan jag bara skriva under på Per Frankelius konstaterande. Jag vill komplettera med att hävda att patienter med stora luckor i tandraderna efter avslutad behandling går ut i ett helt nytt liv.

Endast det bästa är gott nog

Välkommen att diskutera implantat, liksom andra lösningar för en snygg, trygg, fungerande och vacker mun. Då vi gör implantatbehandlingar så samarbetar vi med den erfarne käkkirurgen professor Lars Rasmusson, som också är läkare till professionen. Vi använder numera det svenska implantatsystemet Astra Tech.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *