Regn och rusk, kallt och blåsigt – och neddragna mungipor

calle-hagman-rainbow

Nej, maj 2015 var ingen leende månad. Hela landet fick mer regn än normalt i maj, och i stora delar av landet föll mer än dubbla.

I större delen av Sverige blev maj lite kallare än normalt, mellan noll till två grader. Efter regn kommer som bekant solsken. Månaden juni har stora förväntningar på sig, även om man minns en och annan regnig midsommar.

Bioväder –påverkar dina mungipor

regn-calle-hagman-kvinnaAtt vädret har en påverkan på humöret och hälsan är numera bekräftat av forskare. I en framtid kan vi få prognoser för biologiskt väder, alltså väder som påverkar vår kropp och själ.

– Man kan också kalla det biometeorologi, en blandning av meteorologi, biologi och läkarvetenskap och talar om för oss hur kroppen påverkas negativt och positivt av vädret, säger Kerstin Wendt till SvD, meteorolog på SMHI och en av dem som ansvarar för prognoserna för bioväder. Uttalandet är inte purfärskt, men ämnet har blivit högaktuellt i år.

– I Sverige har vi länge uppmärksammat hur ljuset påverkar oss, men inte mer. Bioväder är stort i Tyskland där de flesta tidningarna publicerar prognoser, säger Kerstin Wendt.

– Där ställer man prognoser för sex kroppsliga och själsliga besvär: Sömnbesvär, nedstämdhet, förkylning, huvudvärk, ledbesvär och migrän.

Och nu väderprognosen – gapa stort!

Dags för SMHI att anställa en tandläkare som berättar för meteorologerna vad ett leende kan göra – skingra molnen och få solen att titta fram. Sverige är i desperat behov av en prognos för sol, värme, kärlek, medmänsklighet och sympati, en strålande leende långtidsprognos för Sommaren 2015.

Må gott!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *