Urgammal strävan efter vackrare leende


Arkeologer i Frankrike har hittat en vacker nål eller ett tandsmycke i tandraden på ett skelett från kvinna som levde på 300 f.Kr. Nålen pressades förmodligen ned i tandköttet där det fanns en lucka efter en utslagen tand. Ännu ett bevis på människans urgamla strävan efter vackrare leende. 

Kvinnan tillhörde den keltiska kulturen. Eftersom det var en framtand, är det troligt att smycket var gjort för att förbättra kvinnans leende, snarare än tugg eller bitfunktionen, säger chefsarkelogen Guillaume Seguin, till tidningen Antiquity. Men detta är långt ifrån det äldsta fyndet av sitt slag. På en 7000 år gammal skalle i Algeriet fann arkeologer extratänder som tillverkats av benrester. På att annat fynd från Egypten påträffades en 5500 år gammal skalle med ersättningständer av snäckskal.

Att känna sig fin med ett vackrare leende

När det gäller den keltiska kvinnan är arkelogerna inte säkra på om ingreppet gjordes medan hon levde. Tydligen var seden sådan att man lät utföra estetiska tandvårdande ingrepp när personerna var döda, så att de skulle ha vackrare leende i graven. Om så inte är fallet, måste det ha gjort ont, konstaterar arkeologerna. En sak är i varje fall säker. Estetisk tandvård är inget nytt påfund. I alla tider har människor velat ha vackrare leende med vita tänder och rak, fullständig tandrad utan luckor. Och ibland, som i detta fall, tänder med lite bling i.

Svindlande framsteg i leendets tjänst

Tekniken har gudskelov gått framåt sedan kelternas dagar. Jag vill nog påstå att de sista 30 åren har den estetiska tandvården gjorde större framsteg än den under de föregående 7000 åren. Vi arbetar med moderna tandställningar för att räta tänder, blekningsmetoder för att avlägsna inlagrad missfärgning, komposit och porslin för att laga och skulptera enskilda tänder och implantat för att fylla luckor. Idag gör det inte heller inte ont att få finare tänder.

Varför vänta med estetisk tandvård?

Själv är jag ju tandläkare och inte arkeolog, så jag vet inte. Men jag tror att, ifall kelterna hade haft dagens tandläkarteknik till sin förfogande, hade de inte väntat tills döden innan de slog till och skaffade sig vackrare leende. Den vanligaste kosmetiska tandbehandlingen är blekning numera och den kan vi hjälpa till med. Det går att få snyggare tänder innan sommaren genom att bara komma till oss och putsa rent tänderna från missfärgningar och missprydande tandsten.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *