Att förverkliga sina realistiska önskningar

Nya-praktiken-i-Åsa-2012-092-1024x685

En modern tandläkarmottagning…

En ansedd amerikansk psykologiprofessor, Roy Baumeister, menar att så mycket som en fjärdedel av vår vakna tid åtgår till att förneka våra önskningar. Han ”väckte” frivilliga försökspersoner med jämna mellanrum med en signal. När signalen löd fick försökspersonen skriva ner vad hon eller han just då drömde om.

Det kunde vara önskningar om en kopp kaffe eller om en stunds vila, men också vildare fantasier som att strypa en osympatisk chef. De önskningar som poppar upp i vårt medvetande är lika nödvändiga som luften vi andas och maten vi äter, menar Roy Baumeister. Samtidigt tvingas vi förneka eller ”sopa under mattan” de flesta önskningar, åtminstone på arbetstid.

..och en gammaldags tandläkarmottagning.

..och en gammaldags tandläkarmottagning.

Dröm inte om ett vackert leende – skaffa det!

En vanlig önskan är att få ett friskare och vackrare leende. Det är en realistisk önskan, som kan förverkligas. Bara på ett par decennier har estetisk tandvård utvecklats mirakulöst. Nya behandlingsmetoder, nya material och inte minst allmänhetens önskemål och behov har tagit denna – alltmera efterfrågade – tandvård ut ur skuggan in i solen.

”I begränsningen visar sig mästaren”

En av många framsteg som jag använder i mitt yrke kallas SACD-metoden. Den innebär att du som patient får se – och påverka – slutresultatet innan behandlingen påbörjats. Metoden betyder trygghet för dig som patient. Inga obehagliga överraskningar, inga ”det-var-inte-så-jag-tänkt-mig-resultatet.”

SACD-metoden i korthet

Vi gör först uppvaxade studiemodeller med den form och storlek på tänderna, som vi gemensamt planerat. Också de provisoriska tänderna i plast som man har innan de slutgiltiga tänderna framställs i porslin görs i just samma form, som de färdiga tänderna skall ha. Då kan man under den tiden justera dessa så de verkligen får den form och längd som patienten vill ha sitt nya leende.

Spara originalvävnaden

Min bas-filosof som tandläkare är ”mini-invasiv tandvård”. Det betyder på ren svenska att jag idag gör så små ingrepp i tänder och tandkött som möjligt i syfte att spara originalvävnaden. En av fördelarna med denna mini-teknik är att eventuella framtida korrigeringar av leendet eller bettet då kommer att underlättas. Du kommer aldrig att ångra att du gjort din mun snyggare.

Calle Hagman, Hagmans Tandvård, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *