Det smittsamma leendet

Det smittsamma leendet

Att den svenska världsrekordsimmerskan Sara Sjöström spricker upp i ett leende efter att ha slagit handen i kaklet först av alla, är inte förvånande.

Det intressanta är att alla runt omkring henne också ler. Publiken ler, TV-reportern som intervjuar henne ler, hennes lagkamrater ler – alla ler.

Det är en spegelneuron

Det smittsamma leendet
När en ler, ler alla. Det har med våra spegelneuroner i hjärnan att göra. Joachim Bauer, professor i psykoneuroimmunologi i Freiburg i Tyskland är en världsauktoritet på detta område. Han har skrivit en bok i ämnet spegelneuroner ”Varför jag känner som du känner” (Natur och Kultur).  Hjärnans spegelneuron ger mig en spontan, omedveten information om känsloläget och avsikterna hos annan människa.
Det smittsamma leendet

Förmågan att le har vi alla, men kanske inte lusten

Det smittsamma leendet finns överallt. Men att våga le i sällskap med andra kräver en frisk och välskött mun. Kan det rent av vara så att en ofräsch mun hindrar mig från upplevelser och karriärer som jag nu måste avstå från? Bromsar jag mig själv i livet för att jag är rädd att inte kunna umgås, tävla och le segerleenden?

 Det smittsamma leendet

Du som inser tändernas betydelse för din livskvalitet och din självkänsla – välkommen att kontakta mig för en undersökning. Under hela min yrkeskarriär som traditionell tandläkare har jag även vidareutbildat mig inom, och praktiserat, estetisk tandvård.

Calle Hagman, Hagmans Tandvård, Åsa

Foto:

Sara Sjöström – By Chan-Fan CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Familj – Samantha Villagran, freeimages.com
Kvinna – barn – Paolo Milanesi, freeimages.com
Kvinnor på marknad -Eva Schuster, freeimages.com

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *