Blottade eller isande tandhalsar, vanlig orsaker till tandläkarbesök

Isande tandhalsar

Den rådande uppfattningen är att blottade eller isande tandhalsar orsakas av alltför flitig tandborstning. Men det kan finnas fler skäl till att tandköttet drar sig tillbaka. Ett skäl kan vara att tänderna är ogynnsamt belastade. Ett annat skäl kan vara tandlossningssjukdom.

Vad orsaken än är, kan blottade tandrötter ofta isa, vilket är ett problem för många patienter. Att det ser generande ut att ha tandhalsar som krupit upp ur tandköttet är en annan vanlig anledning att söka tandläkare. Problemet med isande tandhalsar kan behöva åtgärdas på olika sätt, beroende på orsak. Hagmans Tandvård i Åsa har hela verktygslådan.

Ilningar

Ilningar i tänderna dyker ofta upp när man dricker en kall öl, äter glass eller på annat sätt utsätter tänderna för kyla.

Även karies som har trängt igenom emaljen och nått den innanför liggande tandvävnaden kan ge ilningar. Likaså kan det isa i tänderna om de fått sprickbildningar exempelvis efter gnisslingar eller hård tuggbelastning; ämnen då kan läcka in och reta tandnerverna.

Varningslampa

Med hjälp av värktabletter och intensiv tandborstning och rengöring med tandtråd kan du lindra eller tillfälligt eliminera symtomen. Symtombehandling hjälper dock inte mot grundorsaken. Den kan vi hjälpa dig att åtgärda.

Du är alltid välkommen att rådgöra med oss, din tandläkare och tandhygienist, om du har problem med synliga, isande eller osköna tandhalsar.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa i Kungsbacka kommun

439 55, Åsa, Kungsbacka kommun

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *