Ta tandköttsblödningar på allvar!

Tandköttsblödning

Blödande tandkött är mycket vanligt. I de allra flesta fall är orsaken till tandköttsblödningar bristande munhygien och rökning. Det var uppfattningen fram till för ett par år sedan. Då kom en undersökning från USA som visade att även brist på vitamin D kan vara en orsak till att tandköttet blöder.

Kom i tid!

Inflammation i tandköttet är inte att leka med. Det har ju visat sig att bakterier där kan sprida sig till resten av kroppen – inte minst hjärtat. Det är den allra viktigaste orsaken till att man inte skall gå med ett blödande tandkött utan söka tandläkare och tandhygienist för att få stopp på inflammationen.

Tandköttsblödningar är i regel det första tecknet på tandlossning, parodontit.

Kommer du till Hagmans Tandvård i Åsa tid så kan inflammationsprocessen stoppas innan allvarliga skador i tändernas stödjevävnader uppstår.

Vi behandlar på två sätt:

  • Genom att göra riktigt rent. Vi rensar tandköttsfickor, tar bort tandsten och putsar.
  • Genom att lära ut hur man själv sedan skall hålla riktigt rent, även mellan tänderna med olika specialborstar och tandstickor.

Blödande tandkött han ha flera orsaker. Först om det fortfarande blöder i tandköttet efter att vi gjort rent och patienten sköter sin munhygien kan vi remittera patienten till sjukvården i de fall blödningsorsaken är okänd. Det är dock en mycket ovanlig åtgärd. Tandköttsinflammation kan i 9 fall av 10 åtgärdas med enkla medel: daglig tandborstning och användning av tandtråd/tandstickor samt regelbundna besök hos tandhygienist.

Och viktigt – inte bara för munhygienen – fimpa för gott!

Calle Hagman, Tandläkare, Hagmans Tandvård i Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *