Tänder sänder signaler

Gandhi_Jinnah_1944-500

Läs först om vad tänder kunde betyda i storpolitiken på 1940-talet. Ta därefter del av vårt erbjudande på Åsa-dagen!

Indiens store pacifist och frihetskämpe Mahatma Gandhi ledde kampen att få britterna att lämna landet. Indien blev självständigt 1947. Året därpå mördades Gandhi av en hinduisk fanatiker. Gandhi, som länge kämpade för Indiens självständighet, byggde medvetet upp en bild av sig själv. För att få med sig de breda folklagren valde denne jurist, utbildad i London, att gå barfota – och att missköta sina tänder.

Luckor gav tänder rätt image

Gandhi hade tandluckor. Det hade han inte behövt ha, men hans tandlöshet gjorde det lätt för de hundratals millioner indier som då inte hade råd att sköta sin munhälsa att identifiera sig med honom. Han hade knappast gått hem hos folkmassorna om han hade haft en frisk och välskött mun, kostym, skjorta och slips.

Andra förutsättningar, andra tider

Du och jag är inte Mahatma Gandhi. Vi lever i ett land där hälsa och välfärd prioriteras, ett land med ett väl fungerande tandvårdssystem. Flertalet svenskar kan, med den flygande start som skoltandvården ger, ganska enkelt hålla sin mun frisk och snygg långt upp i åren. Rökare med tandproblem kan redan efter ett år efter ett rökstopp finansiera rätt omfattande tandvård med insparade cigarettpengar.

Välj rätt signaler

Dagens samhälle ställer höga krav på oss. Utöver en lång rad krav förväntas vi också sköta vår hälsa, inte minst vår tandhälsa. En i övrigt proper och välklädd person som låter sina tänder förfalla sänder konstiga signaler till sin omvärld. Att leva är att välja. Gandhi valde tandlöshet av medvetna politiska skäl. Vad väljer du att signalera?

C

Calle Hagman Tandläkare

Hagmans Tandvård Åsa

Foto: gandhimedia.org via Wikimedia Commons

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *