Ett ätstört samhälle

Anorexia

Ett ätstört samhälle. Den rubriken stod att läsa i Sv. Dagbladet som sedan ägnar fyra helsidor i sin söndagsbilaga Kultur den 11 okt åt fenomenet ätstörningar. I artikeln konstateras att ätstörningar ökar kraftigt i Sverige, inte minst i Stockholm. Bara under de senaste fem åren har personer som fått diagnosen ätstörning ökat med 37 procent på Stockholms tre specialistkliniker

Åtminstone 100 000 svenska kvinnor mellan 13 och 30 år lider av ätstörningar. Många får tandskador för livet. Att dagligen hetsäta och kräkas fräter till slut sönder tänderna. Om man kräks eller äter väldigt ofta innebär det alltid en risk för tänderna. De löses upp av syrorna och delar av tänderna faller helt enkelt bort. Sönderfallet kan gå så långt att det påverkar tändernas nerver. Var tredje anorektiker har dessutom nedsatt salivsekretion. Minskade mängder saliv minskar skyddet mot både karies och tandskador. Dessutom har anorektiker mer av den kariesframkallande mutans-bakterien och betydligt mer karies än friska personer.

Du som har ätstörningar:

  • Undvika sura drycker
  • Skölj munnen efter kräkning så minskar effekten av magsyran
  • Minska effekten av syran efter kräkning genom att skölja munnen noggrant
  • Borsta inte tänderna direkt efter kräkning, borsta däremot tungan
  • Använda lokal fluorbehandling regelbundet, helst dagligen
  • Gör regelbundna kontroller hos tandläkaren som registrerar skadornas omfattning.

Tandskador orsakade av ätstörning är ingalunda främmande för mig som tandläkare. Jag har behandlat många patienter med dessa svårigheter under årens lopp. Faktum är att vi har speciell erfarenhet av att bygga upp tänder som brutits ner eller slitits p.g.a. ätstörningarna.

Bilder från en tidigare patient hos Hagmans Tanvård

Denna unga kvinna fick estetisk tandvårdbehandling efter att syran från uppstötningar gjort stor skada på hennes tänder. Hon säger så här om behandlingen: ”Idag har jag ett helt annat liv. Jag ler mer, skrattar mer och hela livet har blivit bättre. En frisk och vacker mun spelar en jättestor roll. Jag kan bara rekommendera denna behandling och denna tandläkare!”

Calle-bild-2

 

Välkommen in för en undersökning!

Calle Hagman Leg. tandläkare, Hagmans Tandvård, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *