Sjukdomsparasiter ute och hemma

Glömde borsta tänderna

Vi gratulerar årets tre Nobelpristagare i Medicin, irländaren William| C Campbell, japanen Satoshi Omura och Youyou Tu fån Kina.  De två första får priset för forskning som lett till minskad dödlighet i parasitsjukdomar. Dr. Tu belönas för en ny terapi mot malaria.

Vi i Sverige löper liten risk att drabbas av dessa sjukdomar här hemma. Det är när vi besöker exotiska platser som vi kan råka illa ut. Sverige har emellertid en annan hälsovådlig sjukdomsparasit, som jag upptäckt och namngivit: Glömskius dentalis.

   Tandglömmaren, som är sjukdomsparasitens svenska namn, orsakar stor oreda hos angripna individer; de glömmer helt enkelt att vårda sina tänder, glömmer att köpa tandkräm, tandborstar, tandtråd och mellantandborstar. Och glömmer sedan att använda dem regelbundet!

Vad värre är, Tandglömmaren orsakar amnesi (minnesförlust) om regelbundna tandläkar- och tandsköterskebesök. Resultatet blir att masken över tid bryter ner individens tänder, munhälsa och utseende. Munnens förfall leder ofta till illaluktande andedräkt.

Men det finns hopp!

Tandglömmaren går att utrota, något som dock kräver visst kurage från den drabbades närstående. De måste påpeka för den tandglömske att nu är det dags att vi gör sällskap till tandläkaren och ser till att du får en tid för undersökning och behandling.

    ”Sedan går vi till apoteket eller ICA eller Konsum och förnyar ditt badrumsskåp. Ut med gamla tandborstar från 1990-talet. In med nya effektiva munhygieniska artiklar!”

När individen återfått minnet att sköta sina tänder, växer ofta medvetandet om ett allmänt sunt liv fram.  Munnen bli ett skyltfönster för en frisk och skön livsstil.

 

Calle Hagman Tandläkare

Hagmans Tandvård, Åsa

PS: Om jag belönas med Nobels medicinpris för upptäckten av parasiten Glömskius dentalis tvingas jag tyvärr stänga mottagningen den 10 december 2016. D.S

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *