Vårda din mun så kan du förhindra eller lindra inflammation som leder till tandlossning

calle-hagman-tandlossning

Jag har skrivit om tandlossning förut. Nu är det övertandläkaren docent Kåre Buhlin, Karolinska Institutet som uttalar sig i hälsobilagan Våra Nya Seniorer, som medföljde vissa morgontidningar den 16 oktober.

Risken att utveckla parodontit (tandlossning) ökar med stigande ålder. Sjukdomen drabbar mestadels vuxna med sämre munhygien, rökare eller personer med ärftliga anlag för sjukdomen, Om Kåre Buhlin Har någon i din familj drabbats av parodontit ökar risken att sjukdomen även drabbar dig. Omkring 30 procent av Sveriges befolkning lider av lindriga till måttliga tandlossningsproblem, medan cirka 5 till 7 procent drabbas av en mer omfattande, allvarlig tandlossning.

Senaste numret av sajten Dental24 rapporterar från samma område. Det handlar om en ny studie som visar att patienter med tandlossning har en högre risk att drabbas av kardiovaskulära händelser.

Det visar den hittills största studien på området – presenterad i en avhandling som läggs fram vid Uppsala universitet.

Tandlossning är associerad med kardiovaskulär ohälsa och sämre prognos hos patienter med känd kranskärlssjukdom. Det visar den hittills största studien på området – presenterad i en avhandling som läggs fram vid Uppsala universitet.

Avhandlingen bygger på data från nära 16 000 patienter från 39 länder. Alla patienter i studien hade känd kranskärlssjukdom, definierat som att man antingen haft tidigare hjärtinfarkt, genomgått tidigare ballongvidgning eller bypassoperation, eller hade kända förträngningar på hjärtats kranskärl.

Sammanfattningsvis tyder fynden på ett brett och robust samband mellan tandhälsa och kardiovaskulära riskfaktorer samt prognos hos patienter med kranskärlssjukdom. Resultaten indikerar också att patienter med tandlossning har en högre risk att drabbas av kardiovaskulära händelser än vad som kan förutsägas med traditionella riskfaktorer vilket kan ha betydelse för deras framtida förebyggande behandling.

calle-hagman-tandlossning-1000

Hopp finns

Kåre Buhlin fortsätter:

– Men tandlossning uppkommer inte av sig självt. Genom att borsta tänderna noga och använda tandtråd, tandsticka och mellanrumstandborste går det att rengöra tänderna och dess runtomkring liggande område från bakterier och beläggningar.På sådant sätt går det att förhindra att en inflammation uppstår eller att en befintlig inflammation förvärras.

Helt enig

Jag håller helt med Kåre Buhlin i hans uppmaning till aktiv egenvård av munnen. Det bör dock tilläggas att regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist är nödvändiga för att få ett begrepp om graden av eventuell tandköttsinflammation, om tandköttsfickor finns och hur de utvecklas.

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan eller om du hyser oro för tandlossning, är du välkommen in för en undersökning.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa i Kungsbacka kommun

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *