Le! Moderna tider är modernare än någonsin!

Chaplin_-_Modern_Times

 

Har man inte upplevt Charlie Chaplins film från 1936 Moderna tider, har man verkligen något att se fram emot! Filmen handlar om Människan kontra Maskinen. Chaplin spelar den lille luffaren som fått jobb som skruvåtdragare vid löpande bandet på en fabrik.

Stress

Bandet går fortare och fortare och till slut brister det för skruvåtdragaren. Den sönderstressade mannen löper amok i fabriken och hamnar så småningom på mentalsjukhus. Men det ljusnar, den lille luffaren kommer ut i friheten och kämpar vidare genom den ena förvecklingen efter den andra.

Smile!

År 1989 utsågs Moderna tider till en av de ”kulturellt, historiskt eller estetiskt viktiga” filmer som listas i National Film Registry. Moderna tider är en av filmhistoriens sista stumfilmer, fast den redan i original har musik av Chaplin samt inspelade ljudeffekter. Filmmelodin Smile, gnolad av all världens människor, sammanfattar Charlie Chaplins filosofi. När vår hjälte i filmens slutscen lycklig vandrar in i solnedgången hand i hand med sin käresta förstår man budskapet:

”Le, även om det ibland ser mörkt ut. Allting ordnar sig till sist.”

Uppmaningen är lika aktuell idag som då, för snart 80 år sedan, när Moderna tider hade premiär.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Foto:Public domain via Wikimedia Commons

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *