Muntorrhet – inget man är munter över

muntorrhet

En av mina patienter vars muntorrhet framkallade svåra kariesangrepp.

Saliven har många viktiga funktioner. Den smörjer, skyddar, försvarar, spolar rent, underlättar matsmältningen, bidrar till smakupplevelsen, buffrar och lagrar mineraler.  Nedsatt salivproduktion är därför inte bara en fråga om munhälsa – den påverkar hela kroppshälsan och därmed livskvaliteten.

Mediciner ofta orsaken till muntorrhet

Många läkemedel kan orsaka att mängden saliv i munnen minskar, bl.a. mediciner mot psykiska besvär. Medicinerar man med flera olika läkemedel samtidigt ökar risken att få muntorrhet. Här är några andra orsaker till muntorrhet:

  • Försämrad förmågan att tugga på grund av svaga tuggmuskler eller  dåliga tänder. Är man sängliggande och sjuk använder man sina tuggmuskler mindre än vanligt.
  • Stress kan minska salivmängden. De nervimpulser som ska stimulera en eller flera spottkörtlar att producera saliv blockeras vid stress.
  • Sjögrens syndrom, namngiven av en svensk läkare, är ett exempel på muntorrhet som också drabbar andra körtlar, till exempel tårkörtlarna  med röda och torra ögon som följd.

Lättare få karies

Mindre saliv ger sämre skydd mot hål i tänderna(karies)och mot inflammation i tandköttet eller munslemhinnan. Många som har muntorrhet får också svårt att svälja och tala, dålig andedräkt och besvärligt att äta.  Brist på saliv kan dessutom göra att man har svårare att känna smak.

Behandling av muntorrhet

Att skölja munnen med vatten är ett enkelt och bra sätt att lindra besvären. Man kan också dricka vatten.  Det kan stärka tänderna om man sköljer med fluor eller fluorlackas hos tandläkaren. Undvik söta eller sura drycker som läsk, saft och juice för tändernas skull. När man tuggar ökar salivproduktionen. Därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd, till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi kan också hjälpa.På apotek finns sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären.

Det kan vara klokt att kontrollera sina tänder lite oftare om  man av olika orsaker har muntorrhet under längre perioder.

muntorrhet

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *