En borrning skall inte behöva ta 23 år

1024px-Hallandsås_northern_opening

Slagborr? Nej, tandläkare använder vi borrar av annat slag!

Grattis till jobbet, Trafikverket!  Ni började 1992, samma år som Sovjetunionen upplöstes. Det tog sina modiga 23 år.

När jag borrar i hemma Åsa – alltså på orten Åsa, inte ”Hallandsåsa” –  går det desto snabbare. Det sker smärtfritt – och jag lämnar inga spår efter mig! Tunneln genom Hallandsåsa’  som officiellt öppnas den 8 december har varit ett hett ämne i medierna och bland allmänheten i mer än två decennier.

Själv tillhör jag vinnarna i detta enorma infrastrukturprojekt. Min praktik ligger på Stationsvägen i Åsa, ett stenkast från järnvägsrälsen. Jag har redan sett en ökning i tåg- och bussburna tandvårdspatienter.  När jag nu gör mig lustig över projektet är det med glimten i ögat och med ett varmt hjärta. Jag om någon vet att arbeten som kan se enkla ut på ytan kan kräva helt andra insatser, åtgärder som man inte räknat med från början. Överraskningar på tandläkarmottagningen av magnituden Hallandsås-tunneln är dock sällsynta.

Kommunikation

På utbildningskursen som jag bevistade under weekenden, framhöll föreläsaren Dr Christian Coachman vikten av kommunikation.  I tandläkaryrket, framhöll Coachman, är det främst två personer som måste vara välinformerade: Min patient och min tandtekniker.  Mitt hantverk, att laga tänder, rätta upp och stabilisera tänder, ersätta förlorade tänder och skapa sköna friska leenden, tror jag mig kunna. Ett ständigt förbättringsområde för mig – och vågar jag påstå – för flertalet av mina kollegor, är kommunikation.  Det handlar inte om nonchalans, snarare glömska. Ibland försummar man helt enkelt att svara på den outtalade fråga som man borde begripa att patienten bär på, men inte vill eller vågar ställa.

IMG_1061 2 (1)

Dr Christian Coachman, Brasilien samt undertecknad från Åsa.

Fråga!

Du som är, eller blir, patient hos mig, ska inte själv-censurera dig.  Fråga på! Du ska få svar på det mesta vad gäller tandvård, det lovar jag härmed.

Ett löfte kan jag redan nu avge. På din fråga ”Hur lång tid kommer den här behandlingen att ta?” kommer jag aldrig att svara: ”23 år”.

Calle Hagman Tandläkare, Hagmans Tandvård, Åsa (inte åsa’ )

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *