Oral Lichen Planus och mitt strå till den vetenskapliga stacken

Att bevittna en disputation är alltid intressant, speciellt om den berör ens eget yrke. Just den här gången var jag och mina kollegor i BOMA, Borås Oral-Medicinska Akademi, med på ett hörn. Det var tandläkare Jaioro Robledo Sierra från Colombia, som försvarade en avhandling om Oral Lichen Planus, OLP, och då speciellt dess koppling till sjukdomar i sköldkörteln (tyroidea).

BOMA bidrog

I sin forskning har Jaioro Robledo Sierra bl.a. använt och analyserat det stora patientmaterial som BOMA-gruppen tog fram under en tvåårsperiod för ca 10 år sedan.

BOMA 2008 2-2

BOMA-gruppen som gjorde ”grundstudien”. Bilden tagen 2008. Gruppmedlemmarna ingår i disputationsbilden nedan. Disputationen ägde rum i Göteborg och Jaioro Robledo Sierra klarade sig galant.

 

image004

Bildtext: Från vänster Tandläkare Calle Hagman, opponenten professor Giovanni Lodi, tandläkare Per Toss, tandläkare Peter Söderberg, DDS, PhD Jaioro Robledo Sierra, handledaren professor Mats Jontell, tandläkare Tage Svedensten och tandläkare Benneth Striver.

BOMA registrerade förändringar i munslemhinnan

Dr. Robledo Sierra är knuten till Avdelningen för Oral Medicin och Patologi, Institutionen för Odontologi/Göteborgs Universitet. Hans handledare professor Mats Jontell, Göteborg är också med i vårt BOMA. Vi kollegor i BOMA gjorde en mycket noggrann analys av 6 500 av våra patienter med avseende på förekomsten av olika sorters munslemhinneförändringar. Vi registrerade även alla deras sjukdomar och mediciner och fotograferade alla förändringar i patienternas munslemhinnor. Med andra ord ett mycket stort material där vi studerade våra helt vanliga tandvårdspatienter, som kom för sin årliga tandvårdskontroll.

Givande träffar

De regelbundna träffarna i BOMA, som fortfarande äger rum efter över 20 år, med andra intresserade kollegor upplever jag som mycket givande – för att inte säga nödvändiga för att kunna hålla uppe intresset för den mer akademiska och vetenskapliga delen av det oerhört mångskiftande tandläkaryrket, som jag fortfarande älskar så mycket.

FAKTA Förändringar i munslemhinnan

De flesta får någon gång blåsor, sår eller andra förändringar i munnens slemhinna. Det kan till exempel bero på svampinfektioner, olika virus eller att man fått skavsår av tandprotester.

Oral lichen planus, OLP

OLP är en vanlig förändring i munnens slemhinna. OLP gör att munslemhinnan blir inflammerad, förtunnad och ibland sårig. Förändringen är ofarlig, men det kan kännas obehagligt när man äter frukt, starkt kryddad mat eller dricker något varmt. Även viss tandkräm kan ge besvär.

OLP kan se olika ut

Munslemhinnan kan vara vitaktig och förtjockad eller kraftigt rodnad och sårig, ibland med områden som är rodnade och täcks av vita linjer. Oftast får man OLP på insidan av kinden och i tandköttet, men besvären kan också förekomma på andra ställen i munhålan. Det är vanligt med OLP på båda sidorna i munnen. Symtomen varierar i styrka och kan återkomma i perioder. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men man vet att vissa av cellerna i kroppens immunförsvar framkallar en inflammation i slemhinnan. Mat eller allergier anses inte bidra till besvären.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *