Vägen till hjärtat går via munnen

heart-in-my-hands-1183745

Nyligen var jag på Sverkerdagen i Göteborg, ett årligt seminarium till minne av Sverker Toreskog, legendarisk tandläkare, pedagog och innovatör. Dagen var lärorik.

Av stort och allmänt intresse var föreläsningen av Björn Klinge, professor och övertandläkare i parodontologi samt dekan vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola. Han och jag ses på fotot nedan. Björn Klinge ställde och besvarade frågan ”Går vägen till hjärtat via munnen? Som ni säkert anar är svaret ett tveklöst Ja!

calle-hjärtatMunnens roll i den totala hälsan

Redan på 1800-och början av 1900-talen ansågs munnen vara ett infektionsfokus, berättade Björn Klinge. Risken för hjärtkärlsjukdomar ökar om man har inflammation i tandköttet (parodontit).

Har man parodontit räcker det att man tuggar för att bakterier ska komma ut i blodet!

Det är därför mycket viktigt att man behandlar sin inflammation i tandköttet för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Säkraste metoden är regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist.

Håll i er nu!  En enda 6 millimeter djup tandköttsficka innehåller mellan 600 och 800 miljoner bakterier!

Då förstår var och en att det är viktigt att lära sig att hålla riktigt rent i munnen och att få hjälp av tandvårdspersonal att göra rent och ta bort tandsten (förkalkade bakterier). Man löper 30 procents överrisk för hjärtinfarkt om man har parodontit, andra riskfaktorer borträknade. Vidare är det extra viktigt att ha en ren mun för människor som har diabetes. De drabbas lättare av parodontit. Karies (hål i tänderna) är den vanligaste sjukdomen alla kategorier i hela världen. Parodontit är också bland de 10 vanligaste sjukdomarna liksom sjukdomen tandförlust. Alla vet vi att munnen tillhör kroppen men det gör den inte helt ut försäkringssynpunkt. Björn Klinge tror dock att sjukvårdsförsäkringen kommer att omfatta tandsjukdomar inom 20 – 25 år.

Sverkerpriset

En annan höjdpunkt under Sverkerdagen var ett underhållande föredrag av Sven Scholander som är protetiker, alltså expert på kronor, broar och proteser. Sven Scholander blev den första mottagaren av Sverkerpriset,en utmärkelses om kommer att delas ut årligen framöver. Jag gratulerar Sven och ser redan fram mot nästa Sverkerdag.

Är detta en hjärtefråga för dig?

Jag hoppas att detta inlägg satt igång tankarna hos dig. Du som känner att du är i riskzonen måste givetvis kontrollera dig. Kanske kan du slå två flugor i en smäll och gå till tandläkaren. Kopplingen mellan åsidosatta tänder och hjärtkärlsjukdomar är numera etablerad hos oss tandläkare. När du lagar dina tänder, upptäcker vi omedelbart om du är aktuell för hjärt-kärlvård, och hjälper dig med en kontakt.

Calle Hagman, tandläkare Åsa.

Foto: Chelsee Tysoe, Freeimages

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *