Nyttig påminnelse: Att le är inte bara charmigt, det är bra för hälsan också!

vackra friska tänder är hälsa

 Att ett leende kan vända en kylslagen stämning till en varm och solig, vet vi alla. Att leendet även har en positiv hälsoeffekter är kanske inte så välkänt.

Men att så är fallet redovisas i en artikel i tidskriften Psychological Science med rubriken ”Grin and Bear It! Smiling Facilitates Stress Recovery” – ungefär ”Upp med mungiporna och kämpa på! Att le främjar återhämtning efter stress”. Artikeln som kom 2012  fick stor spridning inte minst i svensk press. Dagens Nyheter sammanfattar innehållet så här den 1 augusti:

”Ett leende är bra för hälsan. Man behöver inte ens vara glad, själva ansiktsmusklerna hjälper till att hålla stressen borta, enligt ny forskning.”

Undersökningen omfattade 169 personer som delades upp i två grupper vilka utsattes för olika stressande aktiviteter. Utan att gå in i detalj – den intresserade kan läsa såväl hela artikeln som DN’ s referat på nätet – så visade undersökningen att båda grupperna fick positiva hälsoeffekter (minskad stress) av att le.

För mig som arbetat med tandvård och leenden under en hel yrkeskarriär kom inte artikeln som en överraskning.

Patienter som jag hjälpt till ett nytt friskt leende vittnar ofta om att livet tar en ljusare vändning när de obehindrat vågar le, skratta och tala.

Visst är detta hälsobefrämjande!

VÄLKOMMEN TILL EN ERFAREN TANDLÄKARE MED MÅNGÅRIG VANA ATT SKAPA LEENDEN !

Calle Hagman, Tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *