Oförstörbara tänder av porslin

Tänder av porslin

För ett par hundra år sedan var Frankrike den tongivande nationen. Franska språket var de bildade klassernas och diplomaternas tungomål. Empir eller kejsarstilen, präglade arkitektur, konsthantverk och dräktmode i Europa. Inte konstigt att de blev först med  tänder av porslin. Här i Norden kom en variant senare att kallas Karl Johansstil.

tänder av poslin

Kvinna med tänder av porslin 2000-talets sverige

Den parisiske kirurgen Nicolas Dubois de Chémant (1753-1824) fick en hart när gudomlig uppenbarelse 1788 efter en skräckfylld afton tillsammans med en societetsdam som hade konstgjorda tänder och en andedräkt som kunnat döda en oxe.

Tänder av porslin gav leenden som riktiga tänder

Den kreativa uppenbarelse som Nicolas Dubois de Chémant fick var att tänder borde kunna tillverkas av porslin i stället för djur- och människotänder som användes till lösgommar vid denna tid. Han gick från tanke till handling, konsulterade de förnämsta porslinstillverkarna i förorten Sèvres, Paris motsvarighet till Gustavsberg, och bara ett år efter skräcknatten med societetsdamen kunde vår kirurg lansera ”De Oförstörbara Tänderna” i naturligt vitt porslin. Tänderna testades och godkändes av Paris mest lärda akademier och vetenskapliga sällskap. Snart var de nya tänderna på marknaden. Doktor de Chémants innovation gjorde stor succé i den franska eliten: Plötsligt kunde de utan tänder le igen!
Citat

Flyttade verksamheten till London

I Paris och Frankrike gick de fattiga folkmassorna till uppror. Blodet flöt i strömmar; pöbeln roade sig med att hugga huvudena av aristokratin och de besuttna. Rop på Frihet, jämlikhet och broderskap skallade. Nicolas Dubois de Chémant fann för gott att lämna Paris. År 1793 slog han sig ner i stadsdelen Soho i London, anpassade sig snabbt till sitt nya land, bytte Sèvres mot Wedgwood och fortsatte sin lyckosamma marknadsföring och utveckling av lösgommar.

Föregångsman

Med facit i hand kan vi sena tiders barn le åt Nicolas Dubois de Chémant och hans lösgommar. Men denne pionjär tog ett viktigt första steg på en väg som idag är mycket bred och fin. Lösgommens betydelse har minskat inte minst sedan svensken Per-Ingvar Brånemark på 1960-talet presenterat sin metod att basera tänder på titanpelare inskruvade i käkbenet.

Men det är en annan historia.

Trevlig resa!

Calle Hagman, Tandläkare – Hagmans Tandvård i Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *