Semestern närmar sig slutet

tandhygien

Semestern börjar närma sig slutet för mig och mitt team här på Hagmans tandvård i Åsa. Nästa vecka – den 15 augusti för att vara precis –  öppnar praktiken som vanligt igen, även om vi i början har lite reducerade öppettider. Det hände en del trista saker denna sommar, men också en del trevliga. För vissa av  oss var fotbolls-VM i Frankrike en höjdpunkt.

Portugiserna vann till slut, men många av oss minns alla fina insatser från Islands lag. Bilden till dagens blogg kommer från andra sidan av den enorma latinamerikanska kontinenten – där just nu OS pågår. Inte från Brasilien – där Sarah Sjöström redan tagit två medaljer –  men väl från Mexiko. En vän till mig fotograferade denna behändiga automat för tandhygien. Den innehåller tandborste, tandkräm och tandtråd istället för smetig choklad eller självlysande sur-sött monstergodis.

Ett mex-ägg

Varför har vi inte sådana tandvårds-ägg i Sverige? Förr brukade man säga ”packa tandborsten och kom”. Tandborsten var i stort sett den enda personliga ägodel man behövde ta med sig på resa. Kanske sa man så för att resandet blivit så mycket enklare. Idag behöver man inte ens packa tandborsten. Ändå är det många som låter sin tandhygien ”ta semester.” Kort sagt: tandhygien är en inställning.

Det mesta kan repareras

Om du känner att din tandhygien försummats går det ofta att reparera. Men vänta inte. Det som svider och värker i tand och munhåla växer oftast inte bort av sig själv.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Foto: Gary Schwartz

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *