Calles Blogg står upp för de äldres tänder

408535_571645042865418_1760389450_n

Vi skall alla ha rätt att arbeta tills vi är 69. Detta förslog en delegation politiker och inflytelserika ledare på arbetsmarknaden i söndags.

I ljuset av en situation där vi lever allt längre, behöver vi arbeta längre för att vi ska kunna hålla pensionerna uppe på nivåer som vi vill leva under, sa f.d KD-ledaren Göran Hägglund.

Senare i veckan kom regeringens nya budgetförslag med detaljer om förändringar i tandvårdsstödet. När det gäller de äldre – som vi tydligen behöver till varje pris i arbetslivet – innehöll de förändringar som både var tandlösa och huvudlösa. Över huvud taget verkar de som bestämmer ha svårt att förstå att munnen faktiskt tillhör kroppen.

Yngre pensionärer, de upp till 74 år, får ett utökat tandvårdsstöd på endast 150kr/år till totalt 300 kr/år, vilket är ett hån i sig. Ett ännu större hån mot pensionärerna är att man satsar så mycket (=curlar) på unga mellan 20–23 år. De som har de friskaste tänderna, får successivt tre nya avgiftsfria år. Ungdomar lär sig inte att prioritera tandvård. Istället kan de lägga än mer pengar på krogbesök och kläder då de inte får någon tandvårdskostnad.

De äldsta pensionärerna har sämst tänder. De hade inte samma förebyggande barn – och ungdomstandvård som dagens ungdom fått. I det nya förslaget får de ingen förbättring alls. Jag har ofta äldre patienter som får avstå adekvat tandvård då de inte har råd med det som behöver göras

Det vore definitivt ett bättre sätt att använda resurserna åt de äldre, än att ge dem till de redan friska ungdomarna om man nu verkligen vill förbättra tandhälsan hos befolkningen.

Vi har bloggat om Göran Hägglund tidigare här på Calles Blogg, då han var socialminister. Idag är det folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström som vi har information till.  En av de mest självklara konsekvenserna av att leva länge är att tänderna slits.

Tänderna blir missfärgade och svaga. Det gör ont när man dricker vatten. Tänder tappas eller faller ur ledet, så att det behövs tandreglering. Äldre personer med riktigt dåliga tänder, tenderar att hamna i åldersdemens i förtid.

Om vi vänder på resonemanget kan upprustade tänder ge tillbaka en människa vitaliteten och livsglädjen. Vi tandläkare ser det hos våra patienter hela tiden. Undersökningar visar att man ser upp till sju år yngre med förbättrade tänder.

Många äldre vill säkert runda av och pensionera sig. Andra vill gärna fortsätta arbeta. Kanske blir det i framtiden något slags val. Ett sätt att ge de som närmar sig pensionsåldern ett gott incitament att arbeta är kanske att erbjuda dem bättre tänder.

Om samhället säger att de kan, så kan de väl få göra jobbet med ett leende på läpparna?

Tydligen anses munnen inte tillhöra kroppen om man är budgetmakare. Det är nog inte tänkt att personer som fyllt 66 år skall ta de allra tyngsta fysiska jobben. Ändå tvekar inte samhället att ge de äldre exempelvis höftledsoperationer och annat för att de skall kunna gå, springa och kanske jaga och spela golf. Helt rätt givetvis. Det är deras livskvalitet. Men om vi ändå skall prata pengar, så kostar de äldres besök på tandläkarkliniken betydligt mindre än vårddygnen på sjukhuset.

Här på Calles blogg säger vi: Satsa framför allt på de äldres tänder, inte bara på de yngres.

calle-äldre-par-1

 

Calle Hagman Tandläkare

Hagmans Tandvård Åsa

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *