Spegel, spegel på väggen där …

spegel

En äldre amatörgolfare som jag känner gjorde i somras det han brukar göra varje sommar; han tog en golflektion. Golftränaren lät mannen slå några bollar, allt medan videokameran rullade. När mannen efter en stund fick se sig själv i bild blev han bestört. När tränaren analyserade svingen, begrep mannen att han nog behövde mer än en lektion.golfers-in-the-sunlight-1171391-639x951

Golftränaren fick mannen att se verkligheten, den bild man själv har så svårt att se utan experthjälp. Som tandläkare följer jag en liknande arbetsmodell. När en ny patient kommer på förstagångsbesök börjar jag med att ta en serie foton av patientens mun och ansikte, foton vi sedan gemensamt går igenom. Fotona ger en objektiv bild av patientens tandsituation och utseende.

Att se sanningen i en spegel

Först med sann verklighetsbild som utgångspunkt är det meningsfullt att diskutera hur ett vackrare leende ska se ut. När vi ser oss i en spegel, får vi då en sann bild av oss själva? Oftast, men inte alltid, vågar jag påstå. Att tolka bilden av sig själv kan pendla mellan ljus självbeundran till mörkt självförakt. Man ser det man vill se, även i en spegel.

Vad gäller ens tänder krävs att man har en kompetent och objektiv analytiker som ser vad man själv inte alltid ser. Ofta visar det sig att de åtgärder som behövs för att korrigera ett leende är enkla och smidiga.

Välkommen in för en undersökning och rådgivning!

Calle Hagman, tandläkare,

Hagmans Tandvård, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *