Oförklarlig huvudvärk? Kontakta tandläkare!

Har du ont i huvudet ofta? Då är du verkligen inte ensam. Ont i huvudet har de flesta haft många gånger. Det finns många orsaker till huvudvärk. Huvudvärk är för det mesta ofarlig och går över av sig själv eller med hjälp av Ipren eller Alvedon. Kommer den plötsligt och är svår måste man kontakta Vårdcentralen eller sjukvården akut. Du som har migrän lär dig också vad som kan trigga eller bidraga till att den startar. Om du däremot vaknar med huvudvärk ofta, så kan den gå att bota med ganska enkla medel. Det kan nämligen vara så att bettet framkallar huvudvärk.

Om man vaknar med huvudvärk, så har man oftast spänt sina tuggmuskler under sömnen. Det är mycket vanligt i vår stressade tillvara att vi ”arbetar vidare” på natten och det undermedvetna försöker lösa våra problem och då pressar och gnisslar vi med tänderna. ”Hur skall jag hinna med allt jag förväntas göra, på jobbet, hemma och på fritiden”. En mötesplats mellan en spänd kropp och en orolig själ är tänderna

Bett är verkligen en huvudvärk för oss tandläkare

Vid vår klinik i  Åsa har vi ett ökande tillflöde av nya patienter. Jag är faktiskt överraskad över hur många av dessa, som på sin hälsodeklaration skriver att dom har huvudvärk. En huvudvärk, som de ofta haft så länge, så de vant sig vid den och nästan ser den som normal. Det är därför mycket glädjande att jag nästan alltid, på lite olika sätt kan befria dem från den värken. Något som gjort många patienter i Åsa både gladare och gett dem en sömn de vaknar mer utvilad efter.

Video om tandpressning och överbelastning

Vakna inte upp med tandvärk

Om du vaknar med huvudvärk är det ofta en förbisedd orsak att man har ojämnheter i bettet. Traditionellt behandlar vi problem i betten med enbart bettskenor, vilka gör att man inte hittar några ojämnheter i bettet då man för runt underkäken under sömnen. Vi försöker dessutom reda ut om det är något i bettet som är ojämnt och stör vid ihopbitningen.  När  tänderna krockar med varandra vid ihopbitning och bettet inte stämmer så reagerar kroppen. Musklerna i ansiktet vill omedvetet kompensera och försöka jämna till det hela. Om du inte gnisslar väldigt hårt så klarar sig som regel tänderna, men det blir ofta spänt i musklerna som blir överansträngda och man får spänningshuvudvärk. Tyvärr händer det ganska ofta att tänderna spricker, om man fortsätter att gnissla.

Bettskenor sätts ofta in underkäken. De anpassas efter patientens tänder. 

Balansera bettet

Genom att vi ser till att justera betten så de blir jämna och balanserade i alla rörelser, så minskar man med pressningen och huvudvärken går som regel över. Ibland måste vi bygga upp de slitna betten med kronor för att få bettet jämnt igen men ofta räcker det med en liten justering. Om musklerna är mycket spända får vi ibland göra en avslappningsskena innan vi justerar ojämnheterna i bettet. Mycket ofta behöver vi sedan inte göra någon bettskena utan den efterhängsna morgonhuvudvärken är som bortblåst.

Du är inte ensam

Du kan läsa flera exempel på vad våra patienter skrivit både här på hemsidan eller på vår fb-sida. Du noterar säkert hur många som förvånas över att deras gamla problem försvunnit efter behandlingen hos oss.

  • Om du vaknar upp med huvudvärk, tveka inte att kontakta oss!
  • Om du nyligen haft problem med dina tänder, eller genomgått en tandvårdsbehandling, och nu har ont i tänderna, tveka inte att kontakta oss!
  • Om du på något vis känner på dig att din huvudvärk är sammankopplad med dina tänder, tveka inte att kontakta oss!

Med hälsningar

Calle Hagman, Tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *