Pollenallergi kamouflerad till tandvärk

pollenallergi

Snart kommer våren. Med våren kommer – tyvärr – säsongen för pollenallergi. När hela luften vimlar av pollen blir det trista dagar för allergikerna. Vanligen är allergier sjukvårdens avdelning. Men pollensäsongen kan beröra oss tandläkare också.

Jag läste igår om en tandläkare i North Carolina, USA som tydligen får in fler patienter under pollensäsongen. Delstaten North Carolina har en lång pollensäsong. Den kan sträcka sig i tre månader. Tandvärken, som vissa pollenallergiker söker för, är hursomhelst falskt alarm. Pollen går in i luftvägarna och kan irritera bihålorna, om man är allergisk.
I bihålorna finns nerver som sträcker sig ned genom käken och i tänderna. Smärtan i bihålorna märks av i tänderna.

Nu vill jag inte ni struntar i att gå till tandläkaren bara för att det är pollensäsong. Artikelförfattaren ger rådet att besöka tandläkaren i alla fall, och det kan jag skriva under på.

Det finns ett liknande fenomen när det gäller hjärt-kärlsjukdomar. Det har hänt att patienter känt sig allmänt dåliga och haft ont i tänder och underkäke. De bestämmer sig för att gå till tandläkaren. Om tandläkaren, efter noggrann undersökning, inte finner något fel, kan tandläkaren hänvisa patienten till sjukvården. Hjärtinfarkt kan då inte uteslutas.

Smärtsignalerna från en hjärtinfarkt kan stråla uppåt till mun och käke. Smärta i underkäken är ibland det enda symtomet på infarkt. Om smärtan ökar vid ansträngning är det ett dåligt tecken. Tur är väl att många bestämmer sig för att gå till tandläkaren, istället för att ta sig en ”stänkare” och lägga sig på soffan.

Munnen – kroppens spegel

Munnen är – som jag poängterat många gånger tidigare på denna blogg – en del av kroppen. Munnen är också kroppens spegel. Smärta i käke och tänder kan ibland härledas till andra ställen på kroppen. Fel i bettet kan vara orsak till huvudvärk och det har visat sig att bakterier kan komma ut i blodet om man har infektioner i tandköttet kring tänder.

En viss allergi

Själv har jag förskonats både från allergier och astma. Men man kan säga att jag är allergisk mot vissa delar av det svenska sjukvårdssystemet, som delar upp vården i tandvård och övrig vård.

Källa: Fox, Why your toothache may have nothing to do with your teeth

Med hälsningar

Calle Hagman, Tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *