Vår fikapaus är alltid på tapeten. För många av oss, inklusive mig själv, är det en av arbetsdagens höjdpunkter. Att kaffebröd förstör tänderna, det behöver jag kanske inte nämna.

Men kaffetåren måste man ha. Eller en kopp te kanske. Kaffe eller te är frågan. Te anses som mer hälsosamt än kaffe. Men det gäller inte för dina tänder. Åtminstone inte för tändernas utseende. Trots att kaffe ser svartare och mörkare ut, missfärgar te dina tänder i högre grad. Det är kanske därför te används till att färga kläder i vissa länder. Gamla tekoppar blir ofta brungrå på insidan. I länder där man dricker mycket te, ser man många bruna tandrader.

Kristallkaffe

Kaffe missfärgar också. Nu har några fiffiga britter försökt råda bot på detta genom att lansera ett kaffe helt utan färgämnen. Clear Coffee kallas det. Men det stavas lite trendigt utan vokaler: CLR CFF. Fanns det inte en ”klar” Pepsi-Cola för några år sedan? Vad jag minns försvann den snabbt från marknaden – och tur var väl det.

Tandblekning hos tandläkare

Tills att klart kaffe är ett faktum, kan vi tandläkare kanske gör en insats. En av våra uppgifter är att avlägsna infärgningar så tänderna blir  ljusare igen! Enbart tandborstning med whitening-tandkräm tar bort inte missfärgning som lagrat in i tanden. En tandblekning rengör på djupet och gör dina tänder kritvita. Och det får man bara göra hos tandläkaren numera, som kan bedöma tändernas kondition.  Så om du vill ha vitare tänder, är det bara att säga te´.

Skämt åsido, vänd er med förtroende till oss Hagmans Tandvård i Åsa. Vi har mångårig erfarenhet av tandblekning och andra behandlingar som kan göra tänder vita.