År av missfärgning måste åtgärdas

Har ni hört historien om tandläkaren som målade plank? Det var vitt’ sen?

Skämt åsido. Att göra saker och ting vita och fina ligger liksom i min natur. Virket är utmärkt, men år av missfärgning måste åtgärdas. Därför gör jag en smutsgul utsida ljusare. Den här gången är det i trädgården. Annars gör jag det dagligen i tandläkarmottagningen.

En helt naturlig sak

Ingen tycker att det är konstigt att renovera ett hus eller måla om en dörr. Men att göra tänderna fina är det många som drar sig för. För mig är det samma sak.
Vissa termer inom bygg-världen är faktiskt snarlika med termer inom kosmetisk tandvård. Som fasader, eller skalfasader. Låt gå för att man inte målar tänder ljusare, utan bleker dem.

Med fina tänder kommer leendet tillbaka

När vi bleker tänder försvinner år av missfärgning och tänderna blir vita igen.  Ibland måste vi komplettera med mer än blekning. Hos äldre personer är det vanligt att tänderna blivit slitna eller är mycket lappade med fyllningar.  Då räcker det inte att enbart bleka tänderna. Men resultat blir ändå det samma. Patienten ler igen. Patienten visar sin bästa sida igen på ett inbjudande sätt. Tidigare kanske det var si och så med leendet. Många av mina patienter vittnar om att de dolde sina tänder och inte ville le på foton. Omgivningen vittnar om att patienterna ler och skrattar mer. Själva säger de att de mår bättre.

Att visa upp den bästa sidan

De flesta av oss släpper inte gärna in gäster till rum i bostaden som är förfallet eller har missfärgade väggar.  Jobbet går i mångt och mycket på att hitta ett utseende som inte ser allt för konstgjort ut och som harmoniserar med omgivningen. Och som grannar och andra medmänniskor tycker ser trevligt ut. Man skulle kunna säga att det är helt  naturligt. Man skulle också kunna säga att det är naturligt att tänder slits ned, men att de slits olika hårt på olika människor. Vad vi kosmetiskt inriktade tandläkare i själva verket gör, är att rätta till naturens orättvisor.
Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *