Säsongen för vitt är här

Säsongen för drickande av vitt vin är här. Bilden visar ett glas vin fångat vid vår veranda. Bredvid syn en av mina patienter vars tänder jag gjort vita. Säsongen för vita tänder är alltid här.

Det är helg och behagligt klimat igen. Säsong för lätta sommarviner, ofta vita viner. Själv är jag, om jag får säga det själv, en hyfsad vinkännare. Har varit medlem i föreningen Munskänkarna i flera år och går regelbundet på olika vinprovningar. Så jag hoppas ni litar på mig när jag varnar för söta viner och deras negativa inverkan på tänder. Vissa viner är inte mycket bättre än läsk för tänderna. Gör som en sann vinkännare och skölj munnen med vatten efter varje glas

Bra vita viner bör konsumeras inom tre – fyra år efter produktion och många håller sig bara fräscha något år. I likhet med tänder, blir vita viner gulare med åren. Från att ha haft en färg med som endast är någon ton mörkare än vatten, får de efter hand färgen av kåda eller ljus honung. Till skillnad mot viner, kan tänder återfå sin vita färg. Det gör vi genom tandblekning då missfärgningar inne i emaljens ytskikt ”dras ut”. Har tänderna blivit riktigt mörka eller är mycket lagade måste man dock göra fasader för att få dem vitare och snyggare igen.

Ha en riktigt trevlig försommar, vad ni än dricker!

Önskar

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *