Tandvård kan vara en fråga om liv och död

Att vara tandläkare är ett härligt yrke. Det är både tungt och seriöst samtidigt som det roligt och lättsamt. Livsglädje oftast, men också en fråga om liv och död.

Hur kan det vara tungt, seriöst och en fråga om liv och död?  Jo, jag läste exempelvis i häromdagen om en ny undersökning från Taiwan. Den visade att personer med dåligt tandkött löper hela 70 procent större risk att utveckla demenssjukdomar. Forskarna tror till och med att god tandhälsa kan vara ett sätt att undvika att få Alzheimers. Dåligt tandkött orsakas ofta av plack som fått härja fritt, utan att avlägsnas med jämna mellanrum.

Tänderna är en del av kroppen

Sedan tidigare vet vi att dålig tandhygien ger ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Tydligen får bakterierna en egen ingång till kroppen, om de får fotfäste i munnen. Vi tandläkare har länge påpekat att munhälsa är intimt förknippad med allmän hälsa, samt att tänderna är en del av kroppen och borde behandlas så också inom försäkringssystemen.

Friska tänder är viktiga

Demens drabbar främst de äldre. Vi vet sedan tidigare att friska tänder är viktiga för de äldre. Att få ha kvar sina tänder betyder mycket i form av livskvalitet. Många äldre faller in i depression och apati när de förlorar sina tänder. Det är nådastöten för livsglädjen i många fall. Det är inte ofta man läser om dessa aspekter om tandvård, som ju faktiskt visar att det är en tandvård kan vara en fråga om liv och död.

En gladare sida: Vita tänder

Tandblekning är kanske inte en fråga om liv och död. Blekning av tänder den mest populära estetiska tandvårdsbehandlingen idag. Det är fel att tro att vita tänder är ett nytt skönhetsideal. Från hela världen finns berättelser om blommor, frukter eller blandningar som gör tänderna vitare. De gamla romarna lär exempelvis ha använt urin från åsnor.

Emaljen skadas vid amatörmässig blekning

De flesta ”alternativa” metoderna går ut på att gnida ett ämne på tänderna som slipar bort den missfärgade delen av emaljen på tänderna. Problemet är bara att emaljen kan ta skada. Man kan slipa sönder emaljen om man är oförsiktig. Men det är också en ineffektiv metod. Missfärgningarna färgas med tiden in i tänderna. Det krävs särskilda medel för att få bort smutsen som grott in. De blekningsmedel som vi tandläkare använder slipar inget på emaljen. De rengör på djupet och lyfter bara ut den inlagrade smutsen utan att skada emaljen.

Tandemalj i 12 000 gångers uppförstoring

Tandemalj uppförstorad 12 000 gånger. Som ni ser finns det gott om utrymmen för små partiklar att fastna. Det är därför missfärgning inte går att slipa bort på ytan.

Det finns även moderna alternativa  blekningsmetoder. Vissa använder en lampa för att snabba på blekningsprocessen. Det finns flera varianter, från en ficklampa stor som en penna, till kraftiga lampor som kombineras med blekmedel som läggs på tänderna. Själv slutade jag slutade med lampor för många år sedan. Jag ansåg att det gav oförutsägbart resultat. Nackdelen är också att det torkar ur tänderna. Dessutom kan man inte upprepa det själv hemma framöver då man inte får några specialanpassade blekskenor.

Blek hos tandläkaren

Alla tandläkare gör inte skenor. När du bleker hos oss tar vi fram speciellt framställda individuella skenor som man kan använda av och till vid behov för att behålla de fina, vita tänderna efter blekningen. Tänder är ömtåliga. Det kan vara skadligt att bleka på tänder som har kariesangrepp. Därför har våra myndigheter förbjudit blekning hos andra än de som övervakas av tandläkare. Det finns fortfarande “skönhetsinstitut” som bleker tänder men det är alltså helt förbjudet numera. Hos oss gör vi alltid en riktig undersökning innan vi bleker tänder för att ha riktig “koll på läget”. Man skall vara rädd om sina tänder även om man vill få ett vackrare leende.

Le och må gott!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

 

P.S.  Kolla in den här fantastiska videon på You Tube om hur märkliga våra tänder ser ut vid uppförstoring. D.S

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *