Hur skapas ett nytt leende?

ett nytt leende

Hur gör man ett nytt leende från det här?

Jag får ofta frågor om hur jag gör när jag skapar ett nytt leende. Hur kan jag veta hur det skall bli? Frågan är inte obefogad. Ibland saknas både en och två tänder. Och övriga tänder kan vara kraftigt felställda eller nedslitna. Hur vet jag vart jag vill komma?  Jag kan ge en liten ledtråd: Det är viktigt att göra en modell av tänderna först.

Att göra ett nytt leende är en lång process. Först tar jag fram fakta från röntgenbilder och kliniska foton samt gör en noggran klinisk undersökning. Jag passar på att ta ett avtryck av patientens tänder. Av dem gör jag modeller som jag kan studera för att bedöma vilken behandling som behöver och kan göras. Tillsammans med patienten diskuterar jag sedan vad vi verkligen skall göra. När vi är överens skapas en så kallad uppvaxning. Det är en modell på hur dina tänderna planeras att se ut.

Uppvaxning

Det går att prova leendet

Men det finns många vägar till slutresultatet. Patienten får förklarat för sig vilka åtgärder som krävs för att uppnå önskat resultat. Vi bestämmer vilket material vi skall använda i det tandtekniska arbetet. Oftast går det redan på detta stadie att prova det nya utseendet i munnen. Så kan patienten bilda sig en uppfattning om det nya leendet. Här är patienten delaktig med synpunkter och kommentarer. När patienten och jag är överens, bokas en tid för att utföra behandlingen.

Samma ansikten hela behandlingen

ett nytt leende

Nu vet du hur jag gjorde. Och så här blev resultatet. Både jag och min patient var nöjd!

Först nu påbörjas och slutförs behandlingen. Jag vill gärna poängtera att mina patienter behandlas av samma personer hel tiden. Det är personer med insikt i just din behandling. All behandling sker under lokalbedövning. Innan behandlingen är klar, får patienten tillfälle att “provgå” sina tänder.  Temporära ersättningar används under tiden de nya kronorna eller fasaderna framställs, vilka har precis den form de nya tänderna är tänkta att ha. Vill patienten ändra något i form eller storlek så gör vi det på de provisoriska tänderna tills han eller hon blir nöjd.  Sedan gör vi de nya tänderna i just den formen. 

SACD-metoden

Slutresultatet blir ingen överraskning. Så pass säkra är metoderna idag. Denna process – att se hur tänderna blir i förväg – kallas SACD-metoden. Inte alla tandläkare kan erbjuda den. För dig som patient och konsument är detta den ultimata tryggheten. Patienten ser resultatet i förväg. Om patienten inte är nöjd justerar vi!   

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *