Ullsockar som bevis för uppskattning

Jag fick ett par yllesockar i present av en patient. Det tackar man givetvis för! Jag blir alltid mycket glad för gåvor som patienter ger för att visa sin uppskattning av vårt arbete.

Just sådant här har man ju nytta av. Inte för att det är dragigt där jag bor eller arbetar. Det enda ”drag” jag erfar är när jag drar ut mina patienters tänder. Nä, skämt åsido. Yllesockar är sköna att gå i.

Anglosaxisk jul

Dessa yllesockar går säkert att använda på julafton, som de gör i England och Amerika: Att hänga upp och samla upp julklappar i. Som många andra med barn och barnbarn, har jag fått ställa upp och spela jultomte. Ofta genomskådar ungarna den utklädde. De säger att det beror på rösten. Men kanske några ser på tänderna att det är tomten.

Tandavtryck som avslöjar

Det är inte bara poliser som läser av tandavtryck. Ett par misskötta tänder kan faktiskt röja en förklädd person. En välkänd amerikansk läsktillverkare använder fina tecknade bilder på en jultomte. Men om ni tittar noga syns inga tänder på bilderna. Dra era egna slutsatser av det.

Julens mat inte alltid en fröjd för tänderna

Julen kan vara en prövning för tänderna. Mycket av julmaten är knallsöt. Även mat som inte är söt framkallar surhet i munnen, eller magen för den delen. Att borsta tänderna lite extra noggrant är en bra idé.

Fotodags och glada leenden

För många som har dåliga tänder är julen en prövning av ett annat slag. Man samlas på middagar och släktträffar. Där tar man bilder och spelar in video. De som har dåliga tänder skäms ofta för sitt utseende och vill inte var med på bild. I varje fall inte med öppen mun.

Det är inte försent till julen 2018

Nu är det kanske lite att sent att göra något åt det julen 2017. Så, mitt tips är talande nog: gå inte på i ullstrumporna ! Till nästa jul, kanske du eller någon i din närhet slipper att gå runt och dölja munnen.

En ganska tidigt God Jul från Calle Hagman, tandläkare i Åsa.

 

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *