Vinternattens leende

vinternattens leende

Det är kallt idag! För många av oss har vintern just börjat. En del är missnöjda med vintrarna som de är nuförtiden. Här på Västkusten är det mest slask, dimma och underkylt regn. Inte alls som vintrarna förr i tiden, med fina vita snötäcken. Därför behöver vi Vinternattens leende.

Man drömmer om ”Sommarnattens leende”. Filmen Sommarnattens leende blev Ingmar Bergmans stora internationella genombrott 1955. Filmen fick flera internationella priser och anses idag vara en klassiker. Moralen i filmen är lite omdiskuterad. Men för många är filmen och de bitterljuva kärlekskomplikationerna en bild av svenskarna och den svenska sommaren.

Sommarens tryckade hetta och vinterns bitande köld

När det gäller vinter och kyla har vi ett annat uttryck som berör munnen och tänderna: Kylan är bitande. Man biter ihop. När november, december kommer vill man helst bara spola över årstiden som en gammal trist videofilm. Eller kanske försvinna i väg till ett varmare land.

Vinterdepressioner och sollampor

Fortfarande är det många som drabbas av vinterdepression. Exakt vad det är kan ingen riktigt förklara. För ett par år sedan försökte man bota den med solliknande lampor. Vissa sa att det fungerade, andra sa att det var nys.

Ett alternativt botemedel till vinterdepp

Som tandläkare har jag en egen kur mot vinterdepressioner: Le! Dela med dig av leenden! Gläds åt andras leenden! Det är vinternattens leende. Är inte vinternattens leende det bästa leendet? Många filosofer pratar om det viktiga i att leva i nuet. Är det inte nu i midvintertiden, som vi verkligen behöver ett leende? Det skulle verkligen värma.

Vem har sett en sur lucia-kandidat?

Kanske är det därför Lucia är en så pass populär högtid. Någon som är vitklädd med ljus i hår som värmer i vintermörkret. På alla bilder jag sett av luciakandidater, så ler de. Så leendet måste vara en viktig beståndsdel.

Leenden förändrar

Som kosmetiskt inriktad tandläkare har jag sett det många gånger. Med tänder som man skäms över, vill man inte  le.  Man vill inte visa tänderna. Man blir nedstämd och ibland en smula asocial. När tänderna behandlas och leendet kommer fram, mår patienten bättre.

Min patient Ludmilla, före och efter behandlingen:

Närbild mun kvinna som fått estetisk tandvård behandling av tandläkare Calle Hagman Närbild mun kvinna som fått estetisk tandvård behandling av tandläkare Calle Hagman

Må gott! Och skulle vi inte höras dessförinnan: God Jul och God fortsättning!
önskar Calle med personal!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *